by | mei 1, 2018 | Facebook Messenger

Facebook Messenger Bots

Laatst geüpdatet op 1 mei 2018.

Al bijna twee jaar lang heeft Messenger de Messenger API open gegooid en kunnen software bedrijven platformen ontwikkelen en die koppelen aan Messenger. Inmiddels hebben verschillende bedrijven daar gehoor aangegeven en domineren op dit moment de zogenaamde Messenger Markt, als het gaat om de beste Messenger Bot Building Software.

Maar wat is een Facebook Messenger Bot? Wat kan je er mee? Wat zijn de kosten en voor welke ondernemingen is het interessant? Dit soort vragen ga ik in dit artikel uitgebreid behandelen. Dit zijn de 10 veelgestelde vragen over Facebook Messenger Bots

Oke! Aan de slag! 

1. Wat is een Facebook Messenger Bot?

Een Messenger Bot is een computerprogramma of software in Facebook Messenger, deze software wordt gebruikt om een ​​gesprek te automatiseren en jouw bezoekers op een interactieve manier persoonlijke informatie te geven/te versturen.

In het geval van een Facebook Messenger Bot, kan het onder andere gebruikt worden om automatisch te reageren op mensen/klanten die jouw Facebook-pagina een bericht hebben gestuurd. Mensen kunnen op 11 verschillende manieren in contact komen/opt-innen met je Messenger ChatBot.

Een Messenger ChatBot kan ook vragen stellen om gebruikers gepaste informatie te geven in de vorm van tekst, afbeeldingen, video’s, spreekmemo’s of foto’s. Net zoals bij e-mail marketing kan een Messenger Bot je helpen bij het versturen van updates, kortingen, herinneringen en geautomatiseerde (interactieve) berichten.

1.1 Wat kan een Messenger Bots nog meer doen?

 1. Berichten, tekst, afbeeldingen, video’s en bijlagen aan jouw abonnees (vergelijkbaar met e-mailmarketing) versturen
 2. Geautomatiseerde broadcast versturen (nieuwsbrief achtig) en je abonnees kunnen gesegmenteerd worden (met tags of aangepaste velden)
 3. Betalingen van gebruikers accepteren direct binnen in Facebook Messenger
 4. Informeren (per email of Messenger) wanneer een gebruiker of klant wanneer hij of zij reageert in jouw Messenger Bot
 5. Je kan een chat gesprek uit de bot onderbreken en overnemen
 6. Data uit Messenger versturen naar een Google Sheet of Goolge Drive
 7. Follow-ups sturen zodra iemand niet zijn bestelling heeft afgemaakt
 8. Autoresponder binnen in Messeger

LET OP: een bot kan alleen op een Facebook-pagina worden ingesteld. Het kan niet worden gebruikt op een groepspagina of persoonlijk profiel. Nog niet 😉

Super indrukwekkende Messenger Bot van KLM 

KLM Messenger ChatBot – Foto: social.klm.com

KLM Messenger Bot in actie:

2. Hoe werken Messenger ChatBots?

De meeste Messenger Bots zijn geen slimme AI-ChatBots. In plaats daarvan werken ze op basis van een reeks regels en keywords. Gebruikers kunnen interactie hebben met een ChatBot door te antwoorden of door buttons te gebruiken. Ik maak altijd onderscheid tussen ChatBot, je hebt simpele en complexe Chatbots. De simpele Chatbot werkt alleen op buttons en de complexe ChatBot op verschillende manieren. Eén daarvan is op keywords die de ChatBot herkend door Kunstmatige Intelegentie.

Stel, iemand heeft een klacht en zegt het volgende:

“Hallo, ik had een spiegel besteld bij jullie, maar deze is kapot geleverd, wat nu?”

De complexe ChatBot pakt de keywords spiegel en kapot geleverd. Aan deze twee keywords zit een antwoord gelinkt zoals deze:

“Hallo {{first name}}, ons excuus dat de spiegel kapot geleverd is. Via onderstaande link kan je het reparatieformulier invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.”

Die klant is gelijk automatisch geholpen en heeft niet door dat het gaat om een antwoord verstuurd door een ChatBot, omdat deze complexe ChatBot ook gebruikt maakt van een tag, de {{first name}} tag, deze tag pakt automatisch de voornaam van de desbetreffende vraagsteller. Super handig en slim.

3. Wie gebruiken Messenger Bots?

 

Feit één is er zijn meer dan 1,3 miljard mensen actief op Messenger en 56% die van mensen stuurt liever een bericht naar een bedrijf dan bellen. Mensen gebruiken liever dezelfde apps om met bedrijven te communiceren die ze ook gebruiken om met vrienden/familie te communiceren.

Feit twee is dat mensen super actief Messenger gebruiken.

Wist je dat:

 • Elke maand gebruiken 400 miljoen mensen audio en bellen op Messenger
 • Elke maand worden er 17 miljard foto’s verzonden op Messenger
 • Elke dag worden 380 miljoen stickers verzonden op Messenger
 • Elke dag worden 22 miljoen GIF’s verzonden
 • Elke maand meer dan 8 miljard berichten en foto’s verstuurd worden van en naar bedrijven

8 miljard = 8000000000…. 9 nullen zijn dat.. bizar veel dus! 🙂

Feit drie, alle grote bedrijven gebruiken Messenger. Denk bijvoorbeeld aan Nike, PayPal, Uber, CNN, Booking.com, NBA, eBay, Subway, Unicef en L’OREAL…

Feit vier, er zijn op dit moment meer dan 300.000 actieve Messenger Bots.

Messenger Growth – Foto: Techcrunch.com

Marketing bestaat uit het vinden van de juiste doelgroep die bij het desbetreffende product past. Als dat helder is kan de ChatBot taken van de mens overnemen die normaal zeeën met tijd kosten. Denk dan aan het bovenstaande voorbeeld, klachten afhandelen.

Mensen nemen steeds meer contact op met bedrijven via Social Media als ze een klacht hebben. Ze houden ervan om hun favoriete Messaging Apps daarvoor te gebruiken. Daarom moet jij als bedrijf, ook daar aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld zelf via welke kanalen jij contact zou opnemen? WhatsApp en Facebook Messenger gebruiken we vaak naar onze vrienden of familie. Slack gebruiken we om contact te hebben met onze collega’s.

Wees met je bedrijf op de juiste plaats. Wees actief op Messenger ❗️

Ik heb een tijdje terug een klein experiment gedaan hoe snel mensen reageren op mijn mailtjes en op mijn Private Massages (PM) in Facebook Messenger. De resultaten waren onwijs verschillend qua tijd. Via e-mail kreeg ik na zes uur antwoord. En op mijn PM kreeg ik binnen acht minuten antwoord. Een super groot verschil. Beide antwoorden waren erg uitgebreid. Dus er werd niks afgekapt.

4. Zijn Messenger Bots effectief?

 

Als het correct wordt gebruikt (op een niet-spammy verkoopige manier), kunnen Bots zeer effectief zijn. Ik heb geweldige open rates van 70-90% gehad. MailChimp stuurt miljarden e-mails per maand voor meer dan 15 miljoen gebruikers. MailChimp scant elke maand de miljoenen e-mails die door hun systeem worden geleverd om de gemiddelde unieke open rate per bedrijfstak te berekenen. Gemiddeld is de open rate tussen 17-28% voor e-mail.

Ik denk dat de ChatBots Apps gaan vervangen. In andere landen worden ChatBots al super veel gebruikt en is de ChatBot de normaalste zaak van de wereld op klantenservice gebied. Zo wordt WeChat, een Messenger app in Azië door honderd miljoenen mensen gebruikt. In Azië zijn de Chatbots ook een stuk slimmer.

Het grote verschil.

5. Gaan Messenger ChatBots E-mail marketing vervangen?

 

Hoewel er overeenkomsten zijn, moeten we beide software partijen anders inzetten. Ik denk dat een combinatie het beste werkt, je kan Bots laten linken met e-mail software 🙂

Hier zijn vijf voordelen en redenen:

 1. Populair en gewenst – Berichten apps zijn erg populair en groeien snel, sneller in vergelijking met sociale media. In feite wil 9 van de 10 consumenten wereldwijd berichten apps gebruiken om met bedrijven te praten
 2. Gemakkelijk verbruikt – Mensen gebruiken het elke dag, en 90 procent van alle sms’jes wordt binnen drie minuten gelezen. Texting is ook informeel, kort en simpel, waardoor het makkelijk is snel te antwoorden – voor consumenten en bedrijven
 3. Instant and Automatic – Bots kunnen ingezet worden als 24/7 basis klantenservice om klanten snel informatie te geven en algemene vragen te beantwoorden
 4. Handig – mensen hoeven niet naar hen zakelijke e-mailadres te zoeken. Zolang ze jouw Facebook-zakelijke pagina kunnen vinden, kunnen ze u een bericht versturen en onmiddellijk antwoord ontvangen van Bots
 5. Interactief – Email is gewoon platte tekst… Messenger bots zijn interactief (en leuk!), Waardoor je de mogelijkheid krijgt om meer te weten te komen over jouw klanten.

Net als bij e-mailmarketing kun je met Messenger Marketing:

A) Je kan de gebruikers een tag geven zodra die een bepaalde actie heeft gedaan, zoals een aankoop buttons aanklikken bijvoorbeeld.
B) Verzenden van broadcasts of sequences om contact te houden met je abonnees/list
C) Verzamel informatie en feedback van jouw abonnees en speel daar op in
D) Gebruikers toestaan ​​om in te schrijven of uit te schrijven van je bot

Er zijn wel een paar verschillen:
A) Je kan een e-maillijst eenvoudig importeren en exporteren van een e-mailplatform naar een andere, maar dit is niet mogelijk met een Messenger Bot. (dat wil zeggen, je zit dus vast met je Messenger list bij die desbetreffende Bot software of je kunt mocht je willen wisselen van Bot software opnieuw starten met je lijst, je start dan dus weer vanaf 0.

 1. B) Met e-mail verzendt je meerdere e-mails, mocht je dat willen. Met Messenger, zijn er bepaalde regels en beperkingen op hoe vaak je je abonnees/list kunt berichten. Er zijn ook regels over de inhoud die je in Messenger kunt sturen (zoals reclame, verzoeken, marketing of promotie-inhoud)
  C) Als je teveel spammy vervelende berichten stuurt, kunnen gebruikers jouw Messenger Bot reporten, en dan kan je pagina geblokkeerd of geband worden.

5.2 Mijn resultaten

In de afgelopen 2 jaar werden mijn mails/mailings steeds minder goed geopend en kwamen er amper sales uit.

Dit vond ik erg vervelend.

En gedachtes van falen kwamen in me op. Iedereen doet het, email marketing, maar ik behaalde er geen goede resultaten mee. Ik krijg het gevoel dat de concurrenten wel goede resultaten behaalde met email marketing.

Dit raakte me. Het voelde alsof ik stilstond, als of ik achteruit ging, als of ik niet voor uit kwam.. ook niet qua omzet en klanten.

Totdat ik Messenger Marketing ontdekte. Messenger Marketing werkt echt heel goed. Ik behaalde met Messenger Bots resultaten die ik nog nooit zelf had meegemaakt.

De open rates die ik behaalde waren 94% en de click to rates waren boven de 60%. Dit had ik nog nooit meegemaakt met mijn mailinglijst. Dit zijn echt bizarre resultaten en Messenger Marketing heeft gewoon letterlijk mijn leven veranderd. Messenger Marketing is de persoonlijkste marketing tool op dit moment.

Via Messenger kan ik weer klanten echt aanspreken, ik ken weer echt de conversatie met ze aan gaan. Die ik eigenlijk via email aan wilde gaan maar dat lukt niet. Want er is zoveel concurrentie bij email en email is inmiddels verzadigd. En dat is dus het grootste verschil met Messenger Marketing. Omdat Messenger Marketing nog super nieuw is weet bijna niemand ervan.

Tot nu, ik heb besloten om andere te gaan leren hoe je Messenger Marketing kan inzetten. Dit doe ik via blogs zoals deze en video trainingen 🙂

Pak de conversatie weer terug. Wees geen zender.. heb interactie met je doelgroep/klanten.

6. Bots vs Websites en Apps?

 

Bots, mobiele apps en websites kunnen allemaal jouw klanten informatie geven over jouw bedrijf of product. Maar gaan ChatBots websites en apps verslaan? Ik denk niet dat de een de ander gaat vervangen. Alle drie zijn onwijs waardevol. Met een mobiele app of een website moeten gebruikers vaak:

1. De app downloaden
2. Registreren voor een account
3. Abonneren op e-mail updates
4. Op zoek naar de contactgegevens van het bedrijf
5. Wachten op een antwoord van bedrijven als ze een vraag stellen

Bovendien willen mensen geen app downloaden voor elk bedrijf waar ze iets kopen.

Met Messenger Bots kunnen gebruikers informatie krijgen, communiceren met bedrijven, abonneren op updates en een aankoop doen. En dat alles via 1 app – Messenger!

Geen apart account nodig!

7. Waar kan ik Messenger Bots vinden?

 

Op dit moment zijn er nog geen marktplaatsen om Bots te kopen. Wel kun je bij mij of bij andere Bot bouwers Bots kopen. Ik gok dat er binnen twee maanden wel een platform beschikbaar is waar je Bot templates kan kopen. Zodra er een platform is zal ik dat ik hierbij voegen.

8. Hoe kan JIJ een Messenger Bot gebruiken voor jouw bedrijf?

 

Als je een bedrijf hebt, kun je profiteren van een Messenger Bot. Om je ideeën te geven, hier zijn 12 verschillende soorten bots die je kunt bouwen voor jouw bedrijf:

1. Uitgever Bot – Stuur dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse nieuwsbrief of updates
2. Story Bot – maak een interessant interactief opties-avontuur verhaal (een geweldige manier om je volgende boek te promoten)
3. Marketing Automation Messenger ChatBot – in plaats van lead opwarmen via email, kun je leads effectiever opwarmen via Messenger, waar de open rate stats aanzienlijk hoger zijn
4. Aankondiging Bot houd je abonnees up-to-date laat ze weten over het laatste nieuws en aankomende evenementen
5. Contact Form Bot – Verzamel informatie om meer te weten te komen over jouw bezoekers, klanten of abonnees
6. Quiz Bot – om jouw klanten een aangepaste oplossing of suggestie op basis van hun antwoorden te geven
7. Customer Support Bot – geef automatisch (algemeen) advies en antwoorden op algemene vragen. Je kunt het ook als live chat gebruiken om direct met jouw bezoekers te praten!
8. Informational Bot – gebruik het menu, de tekst en de galerij van Messenger om een “mini-website” te maken om jouw bezoekers informatie te geven over jouw bedrijf. Bijvoorbeeld een beschrijving, beeldgalerijen of video’s van jouw dienst of product
9. Educatieve Bot – schrijf gebruikers in een mini-cursus campagne en verzend dagelijkse of wekelijkse berichten met afbeeldingen of video’s
10. Personality Bot – help je publiek om te leren over wie je bent en wat je bedrijf doet
11. E-commerce / Webshop Bot – Je kan nu betalingen voor jouw producten en diensten rechtstreeks in jouw Messenger Bot accepteren
12. Reminder Bot – stuur een snelle herinnering voor een aanstaande webinar of workshop

Natuurlijk ben je helemaal vrij welke soort Bot je maakt. Je kan ook een combinatie toen of een bepaalde soort Bot doen voor een actie. Elke maand of kwartaal een andere soort? Alles kan 🙂

LET OP:
Je moet jouw Messenger Bot zien als een 24/7 virtuele assistent die werkt en doet hoe jij hem instelt. Hij is erg behulpzaam en beantwoord vragen over jouw bedrijf/of product.

Een Messenger Bot is NIET een full time sales and marketing assistant. Zorg dus niet voor een vervelende verkoop bot met het hoofddoel van het verzenden van promoties, aanbiedingen en verkoop mededelingen!

9. Hoeveel kost het om een ​​Messenger Bot te bouwen?

 

Afhankelijk van het niveau van de complexiteit en jouw budget, heb je 3 opties bij het bouwen van een Messenger ChatBot:

 1. Huur een ontwikkelaar
 2. Huur iemand in om een ​​bot op Chatfuel , ManyChat of een ander visueel bot platform te maken
 3. Leer zelf hoe je een bot kunt bouwen met behulp van een bot platform (het is erg makkelijk en geen codering vereist)

Natuurlijk is het huren van een ontwikkelaar de duurste optie. Als je geïnteresseerd bent in het leren van een eenvoudige Bot? Download dan mijn e-book die alles stapje voor stapje uitlegt! Helemaal gratis 😉

Kosten 2 – Het onderhouden en updaten van de Bot kost tijd
Zodra je een Messenger Bot opstart, moet je ook:

 • Altijd nieuwe antwoorden of vaardigheden toevoegen aan jouw Messenger ChatBot
 • Bekijk de analyse en de prestaties van jouw Bot elke week en optimaliseer
 • Verander de conversatie stroom van de Bot op basis van de feedback en ervaring van de gebruiker
 • Monitor chat, om eventuele vragen te beantwoorden die de bot niet kon antwoorden

Kosten 3 – Bot platformen

Messenger Bot-platformen zijn doorgaans minder duur wanneer je het vergelijkt met e-mail marketing platforms.

Om je een grof idee te geven, hier zijn de kosten van mijn 2 favoriete Bot platform:

 • Chatfuel – Gratis met een watermerk. Pro Plan is vanaf $30,- voor 1000 abonnees per maand.
 • ManyChat – heeft ook een gratis plan. Het Pro Plan, dat bevat met meer functies dan de gratis versie. Hun betaalde plan begint vanaf $10,- per maand voor 500 abonnees

10. Hoe maak ik een bot? Ik kan niet eens coderen?

 

Dat is ook helemaal niet nodig. Je hoeft geen codeer skills te hebben om een winstgevende Messenger Bot te bouwen. Als je één van deze software gebruikt: ManyChat of Chatfuel.

Ik heb een Stappenplan gemaakt hoe je super makkelijk en snel jouw eerst Facebook Messenger Bot maakt zonder enige kennis van coderen. Download nu en probeer het zelf

Messenger ChatBot Stappenplan voor beginners  ?

Heb je vragen of opmerkingen? Ik help je graag verder.

Groet Robin

Laat van je horen in de comments!

Ik hoop dat wat aan dit artikel hebt gehad! Als je dat zo is, zou ik het geweldig vinden als je het zou delen met je vrienden!

 • Robin Keijzer schreef:

  Als je vragen hebt? Kun je die hier altijd even stellen 😁

 • Maak je eigen Messenger ChatBot in maar 5 minuten.

  Wees je concurentten voor, download het stappenplan voor beginners. Het is 100% gratis. Download nu

  Maak je eigen Messenger ChatBot in maar 5 minuten.

  Probeer het zelf.

  Andere bekeken ook:

  Vrouwen bloot = Sales dood

        Laatste plekken! Volg de Messenger Marketing Training op 4 april, leer alles over Messenger Bots ? Laatste plekken! Volg de Messenger Marketing Training op 4 april, leer alles over Messenger Bots ?   Laatst geüpdatet op 18...

  © 2018 Jouw Bot. All rights reserved.

  Deze site maakt geen deel uit van de Facebook-website of Facebook Inc. Bovendien wordt deze site op geen enkele manier door Facebook ondersteund. FACEBOOK is een handelsmerk van FACEBOOK Inc.

  >